Waarom een kindcentrum in Hoogwoud?
Met het antwoord op deze vraag opende wethouder Robert Tesselaar van de gemeente Opmeer dinsdagavond 5 april voor ouders en leerkrachten de informatieavond over het kindcentrum Hoogwoud. ‘Met de keuze voor het oprichten van een Kindcentrum in Hoogwoud verwacht de gemeente Opmeer dat er een beter sluitend aanbod van voorzieningen komt voor kinderen en ouders.
Door gezamenlijke huisvesting komen pedagogisch medewerkers van de kinderopvang en leerkrachten van het basisonderwijs elkaar vaker tegen en hiermee kan de doorlopende ontwikkellijn en het delen van informatie vergemakkelijkt worden. Wij zien dat ouders hier ook behoefte aan hebben; men wil ergens ontzorgd worden in de zin dat organisaties, die met kinderen werken, elkaar ook makkelijker weten te vinden als dit in het belang van hun kind nodig is.’
Samen vormen we het kindcentrum
Gaby Alberts, directeur bij kinderopvang Berend Botje, die deze avond het woord, ook namens SKOWF en ALLURE voerde vervolgde met de visie van het kindcentrum: “Wij geloven in de kracht van samenkomen, samen leren en samen groeien. Wij geloven dat kinderen de weg naar de toekomst zijn en dat ze een plek nodig hebben waar ze zich zo veilig, fijn en volledig mogelijk kunnen ontwikkelen op een plek waar meerdere vormen van onderwijs samenkomen met opvang en buitenschoolse activiteiten.
Het kindcentrum zal een soort kleine maatschappij vormen.” Uiteindelijk zullen de scholen, de opvang, de muziekschool die er lessen gaat geven, alle collega’s die er gaan werken, de ouders van de kinderen en -vooral- de kinderen zelf het kindcentrum gaan vormen. De komende tijd zullen we elkaar als organisaties steeds meer opzoeken om de verbindingen te intensiveren.
Een ontwerp dat bijdraagt aan de visies
Marc de Rooij van BRT Architecten vult aan hoe het ontwerp bijdraagt aan de visies van de drie partijen en aan de gedeelde visie. Zo is er een lineaire opzet van lokalen, waarbij verschillende scholen en leeftijdsgroepen in lijn naast elkaar gezet zijn, zodat je er kunt doorgroeien. Ieder op z’n eigen wijze. Samenwerken kan plaatsvinden op de speel- en leerboulevard. Dat is de grote meanderende zone in het midden van het gebouw.
De verschillende afmetingen van de lokalen zelf sluiten aan op het individuele onderwijsidee -en systeem van O.B.S De Adelaar en R.K.B.S. De Sint Wulfram. Berend Botje maakt straks naast de eigen ruimtes ook gebruik van de speel- en leerboulevard en van de centrale hal. De Rooij koos voor de uitstraling van het gebouw voor natuurlijke en aardse kleuren, om aan te sluiten op de te behouden groene omgeving. Binnen is er voor een neutrale basis gekozen; de medewerkers en kinderen geven straks de kleur aan het kindcentrum.
Ouders, leerkrachten, inwoners
Na de besloten avond voor de ouders en medewerkers van de eigen organisaties, met daarin de presentatie van het ontwerp van het gebouw, heeft de architect het ontwerp ook aan andere inwoners en geïnteresseerden kunnen laten zien. Hiervoor werd een apart inloopmoment georganiseerd op woensdagavond 6 april in het gemeentehuis. De beelden van het gebouw zijn nu ook op deze website te vinden
Vragen?
Heeft u vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar sjaakbeentjes@stichtingallure.nl.